Sekce

Galerie

/gallery/bels1.jpg

Komu vděčíme za to, že DeSs začala psát?

Co v její řeči znamená PČS a kdo je to vlastně Saša, která ji podporuje v psaní?

1. Máš krásné příběhy a chrlíš je na nás od té chvíle, co jsi mezi nás zavítala. Tak bych se ráda předem zeptala, jak jsi vlastně psát začala a jakému zázraku za to tedy vděčíme?

Zázrak? To rozhodně byl – MisaBellsiny jednorázovky. Abych začala úplně od začátku, někdy mezi Štědrým dnem a Silvestrem jsem si stáhla Stmívání. Za asi tak týden a něco jsem měla přečtené všechny čtyři knihy. V té chvíli u mě nastal PČS – Po Čtecí Syndrom. Doba, kdy o každé knize přemýšlím, spojuju si souvislosti, domýšlím nebo přetvářím konec, zjišťuju víc o ní i autorovi. A když jsem se tak toulala na netu, narazila jsem na outtaky. A fan fiction, která mě hodně zaujala.

 

A asi za tři týdny od tohoto objevu jsem se registrovala, zapnula čistou stránku ve wordu a položila ruce na klávesnice. A nikdy bych nečekala, že se dostanu až sem – dokončím několik povídek a budou se líbit. Snad…

 

2. Jak se v tvé hlavičce vlastně taková povídka rodí a kde bereš stále nové nápady?

Popravdě, to nevím. Někdy mě prostě něco osvítí a já najednou vidím kostru nebo útržky příběhu, jindy se inspiruju filmem nebo knihou. Nejčastěji si nové nápady promýšlím po cestě do školy a ze školy. Ale nikdy neznám přesný konec, a pokud ano, stejně ho pak změním. Děj se kapitola od kapitoly mění.

 

3. Každý autor jistě zná ten hrůzyplný moment, když zjistí, že se s povídkou prostě "zasekl" a nejde mu s ní hnout dál. Tak bych se chtěla zeptat, jak z toho vždy vybruslíš?

Jo, tak ten neznám – pokud nepíšu, jsem pryč, nebo za to může prostě lenost. Když se mi nechce, tak se mi nechce a nehne se mnou ani TGV.

 

4. Máš někoho, kdo tě v psaní podporuje (mimo dotírání nás čtenářů a Saši)?

Ne, nemám. Nerada se svěřuju, nepotřebuju, aby mě někdo dokonale znal – vystačím si sama…

 

Jinak, Saša je můj osmák degu. (Nevěděla jsem, jestli je to samička nebo samec, tak dostala jméno vhodné pro obojí. Dnes už to vím – samice.)

 

5. Povídky vždy o svém autorovi něco vypovídají, ale co bys sama o sobě řekla ty. Koho si vlastně můžeme představit pod přezdívkou DeSs?

Vezmu to jen krátce. Jsem spíš uzavřený typ, nikomu se nesvěřuju, mám ráda svá tajemství a nesnáším, když se mi někdo snaží dostat pod kůži a tvrdí, že mě chce jen lépe poznat a je to pro mé dobro. Nesnáším přetvařování; vždycky jsem sama sebou bez ohledu na to, co si o mě ostatní myslí. Jsem nerozhodná a nesnáším možnosti, když už si jednu vyberu, stojím si za ní, ať se děje co se děje, jsem příliš tvrdohlavá. Neoplývám zrovna zvědavostí, nezajímají mě věci, do kterých mi nic není. Myslím, že jsem docela učenlivá, ráda čtu historické knihy. Miluju starověký Egypt, obzvlášť 18. a začátek 19. dynastie. (Hatšepsut, Amenhotep III., Achnaton, Nefertiti, Tutanchamon, Aje, Haremheb, Ramesse, Sethi,…) Nerada to přiznávám, ale jsem hrozný strašpytel. Vyleká mě kdejaký stín, ale fóbii mám jen jednu – šíleně se bojím a štítím pavouků. Když nějakého vidím, naprosto automaticky spustím ječák, až se třesou okenní tabulky. Většinou je vyděsím a oni utečou - a pak spím na gauči v obýváku.

 

Texie chtěla charakteristiku i popis, takže pokračuju. Nejjednodušší to bude takto: 176 cm, 54 kg a 17 let. Dlouhé hnědé vlasy rovné jako hřebíky a zelené oči. Bývám hodně opálená a vydrží mi to vždy i přes zimu, nosím nevýrazné barvy – šedou, černou, bílou nebo tmavě modrou. A nesnáším šaty, sukně a podpatky. Naši mi vždycky říkali, že jsem se měla narodit jako kluk – jako malá jsem si hrávala s autíčky a ještě pořád ráda šplhám po stromech, i když teď mám raději horolezecké stěny a skály. Ale své pohlaví bych za nic na světě nevyměnila!

 

6. A teď pár rychlých otázeček: Proč tě baví psát právě na téma TS? Který z filmů ságy tě nejvíce zaujal a čím? Která osoba z knih TS tě nejvíce zaujala a popiš ji třemi slovy.

Prý rychlých…

 

TS píšu, protože je to pro mě únik do vlastního světa, kde můžu v povídkách zmínit svoje sny, a nikdo se mi nevysměje. A protože si jako každá autorka strašně ráda čtu komentáře – kladné i záporné.

 

Nejvíc mě zaujal Eclipse kvůli bojovým scénám. V akčních filmech a thrillerech si prostě libuju – filmy s Jackiem Chanem, Stevenem Segalem, trilogie Matrix a podobně.

 

S oblíbenou postavou je to trošku těžší. Zaujala mě samozřejmě Bella – obyčejná holka s obyčejným životem a pak bum, přijde zvrat a ona se ocitá v pohádce. A pak je tu Tanya, všichni ji do svých povídek dosazují jako mrchu, ale v knize taková vůbec nebyla. Chvilku jsme na tom byly podobně. Ale vítězí Emmett – silný, vtipný, a když je potřeba, i vážný.

 

7. Léto a prázdniny jsou v plném proudu, jak si je užíváš?

Zatím je celkem klid, strávila jsem pouze několik dní na dovolené u moře s rodiči a pár večerů na zábavách. A jednu oslavu mých sedmnáctin, i když trochu opožděně, ale slavit v létě je lepší než v únoru. Ale teď, v srpnu, nebudu vědět, kde mi hlava stojí. Musím na týden k babičce – pomáhat jí a na týden do lázní – miluju procedúry, bahno a masáže. Naposledy jsem tam byla jako malá, tak si chci oživit paměť. No a chystají se další oslavy narozenin přátel, výlety, Jeseníky, kola, brusle, bazény, aquaparky a zábavy. A do toho všeho mám o víkendech brigády, plus pár večerů, když nebudou stíhat. Prostě fofr.

 

8. Jak si sama sebe představuješ za deset let? Vdaná? Kopa malých capartů? Stále s prstíky na klávesnici?

Já jsem takový ten romantický snílek. Už asi od třinácti doufám, že mě to přejde, ale žádný zvrat nenastal. Za těch deset let samu sebe vidím v domečku na pobřeží Španělska s hezkým, hodným a chytrým manželem a tak dvěma dětmi. S občasnými výlety do České republiky nebo do Los Angeles, New Yorku, Las Vegas, Luxoru, Káhiry… Trochu nerealistické, ale tohle je moje představa o krásné budoucnosti.

 

A prsty na klávesnicích? Po pravdě, tím si nejsem jistá. Ráda bych psala, pracovala doma, ale nemyslím, že bych měla budoucnost jako spisovatelka. FF zvládám v pohodě, ale když mám něco sepsat do školy – chraň bůh. Odmala jsem chtěla být archeoložka, teď bych brala egyptologii…

 

Ale co ze mě jednou bude? To netuším…

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1 2 3   »

DeSs

41)  DeSs (15.08.2010 15:52)

Anna43474: Určitě raději upírem...
Michal7: Jo, hlavně když jsou o někom jiném... :D
Evelyn: Díky... ale přeháníš...

A omlouvám se, že jsem tu nebyla - lázně. :D

Evelyn

40)  Evelyn (15.08.2010 15:25)

Děkuji za takové hezké nahlédnutí k jedné z mých nej autorek

39)   (07.08.2010 20:30)

Páni!Tyhle zpovědi jsou vážně zajimavé!

38)  Anna43474 (07.08.2010 17:26)

DeSs, teď mě ještě napadla taková hloupoučká otázka: Kdyby sis mohla vybrat mezi upírem a vlkodlakem, co bys chtěla být radši???

DeSs

37)  DeSs (07.08.2010 14:17)

Quappa, díky...

Quappa

36)  Quappa (07.08.2010 08:15)

Je milé dozvedieť sa niečo bližšie o jednej s mojích obľúbených spisovateliek. :)
Ďakujem.

DeSs

35)  DeSs (06.08.2010 23:14)

Mystery, už to tak bude - Seth je nejlepší...

Mystery

34)  Mystery (06.08.2010 23:00)

Tak to koukám, že máme stejnej vkus, DeSs!:D

DeSs

33)  DeSs (06.08.2010 22:57)

Mystery, jednoznačně Seth. On je fakt hezkej, takovej mladej a šikovnej.

Mystery

32)  Mystery (06.08.2010 22:50)

Teď mě tak napadlo, DeSs (a jelikož mám v lásce vlky, nemůžu se nezeptat... )
Kdybys měla vybrat mezi vlkama/klukama toho tobě nejmilejšího, který by to byl?
Díky!

DeSs

31)  DeSs (06.08.2010 21:42)

Sfingo, jo, jo, já vím - a prý tam dokonce zaměstnal i vojsko. Prostě ho nemám ráda...:D Měl raději zůstat sedět ve Vasetu jako ostatní a vykašlat se na Achetaton. A nebo měl přežít Thutmose a vládnout on...:D

sfinga

30)  sfinga (06.08.2010 21:35)

Dess, a navíc a je vědecky dokázáno, že dělníci, kteří pracovali na stavbě Achnatonova nového sídelního města, trpěli podvýživou a dožívali se průměrného věku 32 let. Tedy, když měli štěstí.

MisaBells

29)  MisaBells (06.08.2010 21:31)

souhlasím... přežila bych i hada v kuchyni... Jen ne ty malé chlupaté zrůdy s osmi nohama
Děkuju za odpovědi :)

DeSs

28)  DeSs (06.08.2010 21:24)

MisaBells, myslím, že ani ne. Pavouci jsou nejhorší, hadi mi nevadí, jiný hmyz asi taky ne... No, jsem si jistá, že takoví švábi taky nejsou nejpříjemněšjí, ale ty naštěstí nemáme...

DeSs

27)  DeSs (06.08.2010 21:23)

AnneCullen, nejraději mám asi Nefertiti... První žena faraonka, i Hatšepsut se spokojila s funkcí regentky. Ale rozhodně zajímavý je také Aje, hlavně ze Schramkových knih tak vyznívá... I když těžko říct, která teorie je pravdivá, že?
Za to nesnáším Achnatona, brrr, ten jeho Aton je pěkná pitomost. Nemůže přece jen tak změnit víru celého lidsta a nutin jim vlastní, neposlušnost trestat. A navíc se úplně vykašlal na vojsko, nechal si ukrást pořádné kusy území a nepomohl spojencům... Moc to prožívám...

MisaBells

26)  MisaBells (06.08.2010 21:17)

Dess jsi můj člověk Já k tomu ještě v tu chvíli ovládám upíří rychlost, když prchám s řevem. Jsem lepší, než alarm na lupiče
Ještě něco v tobě vyvolává stejný pocit? (Nějak mě to začalo bavit - to vyptávání, promiň)

AnneCullen

25)  AnneCullen (06.08.2010 21:15)

AAAA! Jsi můj člověk, co se týče historie. Miluju stejnou dobue Egypta jako ty, 14. st. př. n. l. Když už jsem u té historie, jakou historickou osobu máš nejraději?;)

DeSs

24)  DeSs (06.08.2010 21:12)

MisaBells, to bych neudělala ani kdyby mi za to nabídli vilu na Havajské pláži, osobního řidiče, kadeřníka, kuchařku a zahradníka, všechny tipy a barvy Lamborghiny a večeři s Davidem Boreanazem!
Jen teď je mi při té představě špatně, vždyť já když jdu zabít pavouka, vezmu si botu s pořádnou podrážkou (nikdy ne svoji!), podkolenka (kdyby náhodou utíkal, aby se mě nedotkl), rukavice ( co kdyby byl nějakej splašenej?) a pak si stoupnu před něj (nejblíž dva metry) a stojím, odhodlávám se, vzdávám to, začnu křičet, ať ho jde někdo zabít a pak mě stejně pořád straší, v každém rohu vidím pavoučí nohy, když se něco pohne, strašně se leknu...

DeSs

23)  DeSs (06.08.2010 21:08)

Anna43474, rozhodně sobota. Můžu pozdě vstávat a pozdě jít spát... :D Ale o prádzninách to je v podstatě jedno...

MisaBells

22)  MisaBells (06.08.2010 21:08)

V tom případě chápu Do hola fakt už ne no i když... Milion... Ok, chápu Co třeba - nevěřím, že se ptám - akvárium plné těch chlupatých malých hnusných osminohých věcí? Sáhneš si?:/

1 2 3   »

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek