Sekce

Galerie

/gallery/ambra.jpg

Tento příběh se narodil v mé hlavě hned po dopsání Laskavého čtenáře. Chtěla jsem ho zapudit, zahnat, ale někdy je to prostě silnější než vy... Pokud jste nečetli Laskavého čtenáře a chystáte se, raději nepokračujte. Pokud jste četli a máte pocit, že bylo řečeno dost, raději nepokračujte. Pokud na Vás doléhá nostalgie a sentiment i v červnu, klidně pokračujte... A promiňte, i tentokrát...

 

Londýn   10. června 1945


Samozřejmě se dnes všechno spiklo proti mně.  Dávno jsem věděla, že je strašně nevýhodné mít to blízko do práce. Obzvlášť je-li tou prací hlavní asistentka finančního šéfa na Ministerstvu války.

Protože i když válka definitivně skončila – na tu myšlenku stále nemohu přivyknout - a já teď skutečně pracuji na finančním oddělení a pár týdnů už slovo Enigma vídám jen na spisech zakládaných do archivu a ne na tlustých obálkách, jejichž obsah kromě mě zná jen půl tuctu dalších finančních úředníků, zázrak se nestal a úřednická mašinérie jen trošku zaškobrtla a – jakoby se uplynulých pět let nekonalo – naskočila - jen trochu dýchavičně – přesně tam, kde byla před válkou vykolejena ze svého šedivého řádu.

Takže dnešní měsíční uzávěrka mě připoutala k mé nepohodlné židli o pár hodin déle… Ostatní kolegyně, posíleny berličkami výmluv na děti a dlouhou cestu domů, zmizely z dusné zakouřené kanceláře dávno přede mnou…

A já tam přitom musím být včas!

Ach Bože, proč to dělám? Vždyť už dávno vím, že tímhle zbytečným nervováním svou mizernou rovnováhu jen zhorším. Ta myšlenka ještě nestihla zmizet v nenávratnu a už jsem zakopla tak dokonale, že moje poslední boty řekly světu definitivní sbohem. Zastavila jsem se, abych se trochu vydýchala, a pohled na okopané špičky mých střevíců mi vrátil krátkou vzpomínku na jiné ošmajdané křusky se stokrát začerňovanými špičkami… Tenhle trik jsem během války použila mnohokrát – Enigma Neenigma, lístky se mi samovolně nikdy nerozmnožily, a i když jsem konečně našetřila potřebné množství, boty prostě nebyly…

Skoro jsem zavrněla blahem při myšlence na ošklivou krabici, která na mě čekala doma. Richard je kouzelník. Když jsem se z dnešního večera chtěla vykroutit -  a jako jednu z tisíce hloupých záminek jsem uvedla své neexistující slušné boty a poslední nylonové punčocháče – čekal na mě o dva dny později v kanceláři balík s jednoduchým věnováním: Z plesu může Popelka bosky, ale při vstupu bude krásnější než všechny princezny…

Tři krabice. V první – té ošklivé – tak krásné střevíčky, že by je musela ocenit i Alice. Ve druhé – větší a honosnější – na první pohled jednoduché lehoučké šaty poněkud nemoderního střihu, s délkou do půli lýtek a s na můj vkus příliš výrazným výstřihem na předním díle i na zádech, ale z úžasného hedvábí v ledově modrém odstínu…  A ve třetí – nejmenší – dvoje dokonalé nylonky!

Ta vize byla tak úžasná, že jsem se usmála, popadla ze země ulomený zbytek podpatku mých válečných bagančat, a poslední úsek Horse Street, s kýčovitě honosnou budovou Ministerstva v pozadí, jsem kulhavě doběhla téměř s nadšením.

Můj malinkatý byteček jen o dvě ulice dál představoval takový kontrast k té nesmyslně pompézní novobarokní stavbě s tisícem místností, že jsem se ani jeden den po vstupu do svého jediného pokoje neubránila úsměvu. Dnes mi v tom zabránil pohled na nástěnné hodiny ve vstupní hale domu. Proboha! Kdo se stihne připravit na takovou událost za dvacet minut!

Dvacet dva. Tolik minut potřebuje Bella Swanová. Řidič auta, které mi – jak jinak – zařídil Richard, měl zpoždění celkem tříminutové, takže když jsem ještě udýchaně pod sebou na zadním sedadle urovnávala hedvábnou sukni, vylekaně se mi omlouval. Byla jsem příliš nervózní na to, abych ho dokázala uklidnit.

Když zastavil mezi dalšími nablýskanými auty před Buckinghamským palácem, počkala jsem, až mi otevře dveře a přijala jeho nabízenou paži.

„Díky,“ dostala jsem ze sebe konečně. S úlevou se usmál a podal mi malou obálku.


Drahoušku,

ještě jednou se omlouvám, že Tě dnes, při tak významné příležitosti, nebudu doprovázet. V srdci jsem s Tebou.

Tvůj Richard


Nikdy nebudu osudu dost vděčná za toho muže.

Při odchodu z Forks jsem neměla představu, co mě v lidské části mého života potká. To, co následovalo, byla jen příjemná překvapení . Po odjezdu do Anglie, který nebyl ničím jiným, než náhodnou volbou zlomeného srdce a zoufalé duše, se kurz pro finanční asistentky pořádaný Ministerstvem války zdál jako dobrá příležitost pro zaplnění přílišného prostoru v mém životě.

Uběhl rok, já dostala certifikát a nabídku pracovat na úkolech mnohem zajímavějších…

Za další rok se na našem podivném oddělení za neoznačenými dveřmi občas objevil vysoký černovlasý muž s nádhernýma, ale prázdnýma očima. Sotva pozdravil, bez ohlášení vždy vcházel rovnou k šéfovi. Trvalo pár týdnů, než se jeho příběh dostal až ke mně – Richard Moetzell, rakouský Žid, který uprchl přes Švýcarsko do Anglie krátce před tím, než Rakušané poprvé nadšeně vítali Vůdce…

Dříve než zařídil víza pro svou rodinu, nastoupila jeho žena do vymrzlého dobytčáku s cílovou stanicí Osvětim. Povolené množství věcí poskládala do ošklivého starého batohu, aby měla volné ruce. Obě totiž potřebovala pro malé ručky svých dětí…

Hanebnost! Blesklo mi tehdy hlavou. Jak se opovažuješ nazývat utrpením to, co potkalo tebe!

Po dvou letech na Ministerstvu  jsem získala britské občanství a nové doklady na své dívčí jméno, a díky tomu bylo z mé pozice překvapivě snadné zjišťovat, jak se daří mým drahým. Alespoň některým. Věděla jsem, že Jacob a Renesmé jsou v pořádku…

Vyrovnanost a bolavé štěstí, které mi tato jistota přinášela, způsobily, že pro mě najednou bylo fyzicky možné vnímat lidi kolem sebe ostřeji, než jen přes tlustý závěs zoufalství.

Po pár týdnech, kdy jsem pracovala jako přidělená síla pro Richarda Moetzella, jsem si uvědomila, že se na něj občas dokážu podívat. Do té doby to bylo příliš bolestné. Ne, neotupěla jsem. To jen v jeho výrazu se něco změnilo. Jeho oči už nebyly tak prázdné, nebo aspoň ne pořád…

Byl stejně starý jako já, nemohl tomu uvěřit. Jenže to nikdo. Mezi ženami mého věku jsem vypadala jako děvče po dvacítce.

Já znala jeho bolest, ale nechtěla po něm podrobnosti. Nikdy se nedostal tak daleko, aby se z toho dokázal vypovídat.

Proto si mé mlčení a mou bolest vysvětloval podobně a jedinkrát se nepokusil dozvědět se aspoň tolik, kolik jsem o něm věděla já.

Nebylo to důležité.

Nenapadlo by mě, že svou spásu najdu v útěše někoho, kdo bude ještě zoufalejší než já. Ve své bezbřehé sobeckosti jsem si nedokázala představit, že by se na celém světě někdo takový našel.

Dali jsme si vzájemnou útěchu. Ale tvrdit, že v tom nebylo víc, by byla lež. Bylo snadné milovat Richarda, protože on se naučil milovat mě.

Osmnáctiletá Bella by určitě očekávala víc. Jenže mně už dávno nebylo osmnáct…

Vzpomínky mi snad pomohou přežít recepci u královského páru a následující ples.

Do řady oceněných mě postavili okamžik poté, co jsem prošla vchodem ověnčeným nápisem Vítáme naše hrdiny.

Na vyžádání jsem předala pozvánku, dvakrát zopakovala jméno a už si mně podávaly několikery silné ruce navlečené v naškrobených livrejích a bílých rukavičkách.

Sotva jsem postřehla své dva nejbližší sousedy. Její Veličenstvo mi oficiálně poděkovalo. Předvedla jsem bezchybně naučené pukrle. Dostala jsem řád.

Sametová krabička se taktak vešla do mé poněkud ošuntělé kabelky. Což bylo štěstí, protože jsem si nedokázala představit, jak se povinnou půlhodinu procházím na recepci s tou podivnou věcí jen tak v ruce.

Když bylo po všem, ostatní se chaoticky přesouvali do vedlejšího sálu, který byl – k překvapení přítomných hostů – upraven jako taneční parket. Dokonce se někdo pokusil o výzdobu ve stylu tanečních večerů Glenna Millera. Hm, možná si jen někdo z palácového personálu představoval, že takto to má vypadat. Příliš mnoho lampionů, barevných praporků a dokonce konfety.

Mnoho z obyvatel Londýna, zvyklých pět let na pološero nebo zatemnění, teď mhouřilo oči proti zářivému jasu křišťálových lustrů.

Naštěstí někoho po chvíli napadlo z té světelné parády ubrat.

Zůstala jsem nerozhodně stát mezi dveřmi. Nové boty mě trochu tlačily, a i když tu bylo dost hostů bez partnera či partnerky, připadala jsem si najednou příliš opuštěně. Jenže Richard se úporně vyhýbal větším shromážděním. Samozřejmě příliš očividná výmluva. To, co skutečně nesnesl, byla hudba. Jedna z mála věcí, které jsem o něm věděla. Kdysi hrál na klavír. Příliš těžké vzpomínky…

Orchestr právě spustil A String Of Pearls. Svižnější melodie vylákala na parket první odvážlivce. Jistě, nebyl to Glenn, ale tenhle orchestr se na banket ke královně nedostal náhodou.

Pozpátku jsem udělala první nerozhodný krok ven ze sálu. Na odhalených zádech jsem ucítila kratičký závan ledového vzduchu a podvědomě se ohlédla po jeho původu.

Těsně za mnou stál Edward.

„Dobrý večer, paní Cullenová. Nebo slečno Swannová?“ V jeho hlase nebyla ani stopa hořkosti či výčitky. Jen hluboký smutek.

Zachytil mě tak rychle, že pokud nás někdo pozoroval, nemohl postřehnout, že mě nohy zradily. Stejně jako tenkrát…

Nespouštěl ze mě oči, vzal mě pevně kolem pasu a vedl mě na parket. Znovu jsem byla hadrovou panenkou v jeho náruči. V  očích měl všechno, co jsem tam před pěti lety nechala, a mnohem víc. Cítil, že jsem se trochu vzpamatovala a povolil stisk. Jeho ruka našla na mých zádech obnažené místo ve výstřihu a ta ledová touha se během vteřiny propálila mým tělem od hlavy až po konečky prstů v Popelčiných střevíčcích.

Ale to byl jen začátek. Přitáhnul si mě blíž, a já slyšela, jak lačně vdechuje pootevřeným ústy, která jsem cítila ve vlasech, na krku, na rtech…

Bello, miláčku…

Edwarde, má lásko…

Vyslovili jsme to?

Uhlazený seladon právě dozpíval Sweet Eloise a orchestr s vervou spustil Chattanooga Choo Choo. Ve chvíli, kdy klavír předal práci partičce saxofonů, a každičká tvář v sále se proměnila v rozesmátou šmouhu, přetekl ten příval definitivně přes okraj mých víček.

Nevím, jak jsme se ocitli na zadním sedadle taxíku.

Pět let je dlouhá doba. Tehdy jsem odcházela navždy. Oba jsme věděli, že dnešní noc je součástí toho navždy, že se nic nemění, jen jsme od osudu dostali dar.

Cítila jsem skoro posvátný ostych. Vzácné a nečekané dárky by se měly rozbalovat pomalu, opatrně, snad i ten drahý papír a hedvábná stuha mohou být jednou jeho součástí…

Pět let je dlouhá doba. Tehdy jsem odcházela navždy a teď jsem věděla, že se mu dávám naposledy. K čertu s papírem i drahými stuhami…

Když mě vynášel z auta ke dveřím bytu, zůstávala za námi cestička z kousků ledově modrého hedvábí…

Pět let je dlouhá doba. A jediná noc ty roky nevyváží. Přesto jsem už neplakala. S rozmyslem a láskou jsem naposledy do svých dlaní otiskovala jeho krásnou, navždy mladou tvář, konečky mých prstů četly jeho víčka, řasy, lícní kosti, nos, jeho ústa, tváře, bradu stejně dychtivě, jako když slepec dokáže z malých značek Braillova písma poprvé vyrozumět slova Shakespearova sonetu…

K ránu jsme se k sobě tiskli stejně jako tenkrát, jen vědomí, že nás od sebe trhají smrt a beznaděj, se někam vytratilo.

Stála jsem u okna a dívala se, jak odchází.

Na okraji chodníku, těsně před tím, než přešel ulici a navždy zmizel z mého světa a života, se na okamžik zastavil a naposledy se ohlédl.

Usmál se na mě a já věděla, že mi konečně odpustil.

 

 

 

 

KONEC


předchozí kapitoladalší kapitola

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

«   1 2 3 4 5   »

ambra

77)  ambra (30.11.2011 13:15)

Marvi, moc děkuju
Mibel, já se omluvuju , ono to samo nějak... . Děkuju

MisaBells

76)  MisaBells (30.11.2011 02:04)

Nemám tě ráda! Od teď! Po... do doby, než přestanu řvát jak debil... To prostě nemělo chybu! Kruci, a já si tak fandila... Tohle ti teda laskavý čtenář nepromine! Ani omylem, tohle máš u mě schovaný, osobo... Ach jo, to bylo tak reálný, smutný, beznadějný a romantický... už jsem ti říkala, že tě nemám ráda?:'-( :'-( :'-( :'-( :'-( :'-( :'-(
P.S.: Zbožňuju tu povídku i tebe!
P.S.2: Furt brečím! Jsem jak proražený potrubí, kruci!

Marvi

75)  Marvi (29.11.2011 22:01)

No tak já nevím... myslím, že mě to ještě dorazilo!!! Ale opět nádherně napsáno, aspoň žila s vědomím, že válku všichni přežili bez újmy.

ambra

74)  ambra (28.11.2011 23:59)

Janinko, opravdu vynikající gulášek!

Janeba

73)  Janeba (28.11.2011 23:44)

A to mě jako mělo uklidnit????
Žel teď už tady nekontrolovatelně bulím, a nadávám si, co jsem snad mohla čekat jiného!!! :'-( Jenže setkání s Edwardem má i na mě magickou moc a i já se v jeho blízkosti a společnosti chovám nepředvídavě! Nechávám se strhnout pocitem okamžiku a propadám se spolu s nimi do propasti, aby mě nakonec jeho odpuštění vyneslo ven!!
Ambřičko, asi jsem spáchala největší komentářový guláš, ale ingredience jsi dávkovala TY!!! Takže se za něj omlouvat nebudu a tobě musí stačit prosté .... MYLUJU TĚ!!!! Díky, díky, díky!!!

ambra

72)  ambra (28.11.2011 22:02)

Milá TeenStar, tak teď hledám kapesníky já;) . Fakt mě nenapadlo, co ta moje dnešní publikace spustí, ale jsem neskutečně ráda a zároveň se děsím, protože mám pocit, že nic po LČP už jsem nepsala tak lehce a vlastně bez přemýšlení. Ale ve chvíli, kdy mám úplně sevřený žaludek a říkám si, že to pokračování bude jen ubohý odvar, se zase vzpamatuju a uklidňuju, že o nic nejde, je to jen fanfiction;) . Takže Ti hrozně moc děkuju za krásná slova a kdyby Tě někdy něco dalšího ode mě zklamalo, tak si vzpoměň na to, že je to jen efefko;) .

TeenStar

71)  TeenStar (28.11.2011 21:38)

Som si plne vedomá toho, že všetky predchádzajúce kapitoly tejto dokonalej poviedky som nekomentovala. Ale myslíš, že sa to dalo? Ja ani nie... Pretože keď som práve nehľadala v šuplíku vreckovky a neutierala si nimi posledné stopy sĺz, tak som rýchlo utekala na záchod, aby som sa čo najskôr mohla vrátiť k monitoru a opäť sa zahĺbiť do tých nádherných písmen, ktoré tvorili tento skvost.
S určitosťou Ti môžem povedať, že si si ma získala už prvou vetičkou. Bolo to proste... Ja ani neviem. Keď som si ju prečítala, vedela som, že dnes spať bez toho, aby som toto veľdielo dočítala, rozhodne nepôjdem! A som rada, že sa mi to aj podarilo splniť.
Vieš, už na začiatku si ma upútala tým obrovským rozdielom v porovnaní s inými poviedkami. V tom, že v tejto poviedke bola Bella stará... A že najkrajšie obdobie jej živote sa odohrávalo v úplne inom období, než na ktoré som bývala zvyknutá.
Ale nie, nebolo to všetko... Zapáčil sa mi ten pocit, ktorý som pri čítaní 'súčastnosti' v najmä prvých kapitolách cítila. Bola to nevedomosť... Nevedomosť toho, čo sa vlastne stalo, aký jej život proste bol... Jednoducho som si ten pocit naplno vychutnávala. Samozrejme tým nemyslím, že som si ostatné časti poviedky neužívala, pretože to by som sakramentsky klamala. V tejto poviedke sa mi páčilo proste všetko... Každé jedno slovo, myšlienka, pocit.
Navyše som si za tých pár kapitol stihla Violet veľmi obľúbiť. A hlavne preto mi je ľúto, že aj ona umiera... Ach, človek by povedal, že si pri tejto poviedke zvykne plakať. Lenže opak je pravdou. Nezvykne. :'-( Ale priznám sa, že plač pri tomto diele som si celkom užívala. Tie emócie boli opísané strašne živo, inak sa proste nedalo... Čo by mi vedeli určite mnohí dosvedčiť. :D
Takže Ambra, veľmi pekne Ti za túto poviedku ďakujem. Nevieš si ani len prestaviť, ako veľmi si vážim, že som si ju mohla prečítať. Je to naozaj poviedka nad poviedky, ktorá si zaslúži hlboký obdiv. Z mojej strany ho už bezpodmienečne má.

70)  addyCullen (24.08.2011 18:23)

prosím, prosím, prosím... dej ještě jeden bonus, jak se měli za tu dobu Cullenovi, co Reneesme, please, moc, moc, moc prosím!!!! ale jinak krása

ambra

69)  ambra (14.08.2011 11:15)

Bree, díky Tobě jsem zjistila, že tu mám pěkné děkovací resty . Takže nejen Tobě, ale i ostatním (i když s křížkem pořádně dlouho po funuse) děkuju . A za ty slzy se omlouvám, já už se od té doby trochu polepšila;) .

68)  Bree (14.08.2011 01:03)

tak tuhle povídku jsem probulela. Za tu necelou hodinu mámj oči jako upíři a nos odřenej jak po týdnu rýmy, ale jsem ráda že mě před půlnocí vzbudila v klimbání kamarádka telefonem a nešlo mi usnout, protože tohle bych přes den číst nemohla, protože každá další povídka, kterou bych po ní dopoledne četla by byla zahalena do přemýšlení o této smutné, nádherné povídky, takhle na ten smutný tón myšlenek zapomenu v noci a ráno už to bude jen krásná povídka se smutným podtextem a tou správnou melodií, ale nezasáhne mě tak ostře.

Astrid

67)  Astrid (07.08.2011 00:04)

K čertu s papírem a stuhama -
ja tu plačem, a ja sprostá som si to dala ešte raz. Normálne som vytočená, že sa znova stretli, dárek od osudu. prosím prosím, dnes bolo zlé a ja sa ešte viac trýznim.
ambro... ach ako to bolí...:'-(
mám vianočnú nálad..

Astrid

66)  Astrid (06.08.2011 23:57)

No cement...
Né vlastne: Ešte to bolí!

Kacikacka

65)  Kacikacka (06.08.2011 23:52)

Nádherný bonus!! Ach jo! Škoda, že to skončilo takhle, takhle smutně. Povídka: Laskavý čtenář promine... je nádherná a tento bonus ji skvěle doplňuje. Jsem moc ráda, že se setkali.
Jak už jsem říkala, nádherně píšeš a já se těším, až si přečtu další z tvých povídek

leelee

64)  leelee (06.07.2011 18:03)

Dovětek který jde svou vlastní cestou. Je to část příběhu která dokáže fungovat sama bez zbytku, osvětluje část života vlastně spíš okamžik.
Ach jo, mám slabost pro tvoje tragický hrdiny, toho se už asi nezbavím, ale víš co? nechci se jí zbavit.
Ať jdou bezstarostný a bezezbytku štastný dílka k šípku (no dobře podle nálady, někdy tragedii nepřekousnu a jdu i po zaručenym happy endu)

piky

63)  piky (28.06.2011 22:29)

Ambři, nebudeš na mě naštvaná, když přiznám, že jsem si téhle kapitoloky všimla až teď Moje chyba - VELKÁ chyba úžasná povídka - ambři, opět jsi mě dojmula, rozplakala a nadchla pro tvoje díla Komentuji až poslední kapitolu, protože jsem to vzala doslova jedním dechem Děkuji PS.: Miluju tvoje povídky

Estampida

62)  Estampida (31.01.2011 16:12)

:'-( :'-( :'-( :'-(
Hrozně smutná povídka :( Ale opět skvostně napsaná!

61)  jenka (24.01.2011 18:20)

Samozřejmě to platí pro celý příběh, ne jen pro tuhle poslední část. :)

60)  jenka (24.01.2011 18:19)

Pokaždé, když narazím na nějakou skvostnou povídku, píšu komentář - je mi jasné, že pozitivní ohlasy často potěší. A protože už jsem těch komentářů napsala docela hodně, začínají mi docházet nápady... A opakovat se taky pořád nemůžu. Takže to, co teď napíšu, vynásob asi tak stokrát a bude to ono: Ta povídka je neskutečně smutná a nádherná. Díky.

ambra

59)  ambra (16.01.2011 10:00)

julinko, hrozně moc děkuju!!!

julie

58)  julie (16.01.2011 01:51)

Ambro,ty mi dáváš zabrat...tolik krásy a emocí
přišla jsem utahaná jako kotě z práce,ale stačilo sednout k počítači... a bylo všechno pryč.Už jsem se neodtrhla,to prostě nejde! Vtáhne a nepustí...ten náboj, který Tvé povídky mají je neuvěřitelný. A přitom působí jako perfektní relax

«   1 2 3 4 5   »

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek