Sekce

Galerie

http://www.stmivani-ff.cz/gallery/PEREX%20Gabriel.jpg

Jak víte, na pultech knihkupectví se už co nevidět objeví druhý díl trilogie o vášnivém profesoru Emersonovi a jeho studentce a posléze životní lásce Julianne, Gabrielův očistec, a na třetím díle usilovně makáme.

Ale možná nevíte, jak ten příběh vznikl a jaké má vlastně pozadí. Protože se mi to zdá dost zajímavé, řekla jsem si, že by nebylo od věci alespoň pro vás věrné tady u nás na Stmívku se s vámi o ty pikantní drobnosti podělit.

 


Kterak se z věčného studenta stal profesor aneb věčná Múza Stmívání

Tak tedy – stejně jako pan generální, i profesor Gabriel Emerson je klonem Edwarda Anthonyho Cullena. Příběh původně vznikl jako fanfiction na ságu Stmívání, stejně jako naše povídky tady, a jmenoval se University of Edward Masen. A napsal ho, světe, zboř se, mužský. Teda, nepotvrzený. Ale jak původní ff (ta byla zveřejňována osobou, skrývající se pod jménem Sébastien Robichaud), tak kniha, pod kterou je podepsaný pseudonym Sylvain Reynard (povšimněte si stejných iniciál), jsou prezentovány jako dílo muže. Sice ho nikdy nikdo neviděl, nikde není jeho fotografie, ale všeobecně přijímaný fakt je, že je to skutečně chlap. Věřte si tomu, nebo ne.

Příběh byl natolik dobrý a měl tolik shlédnutí a komentářů, že se vyšvihl na přední místa žebříčků nejoblíbenější a nejznámější fanfiction (mám dojem, že trůní na desáté příčce) a autor se jej rozhodl přepracovat pro knižní vydání. A tak se z Edwarda Masena stal Gabriel Emerson, z Belly Swanové Julianne Mitchellová a… kdo je kdo dál, to vám sem napíšu na konci, ano? Vydání se chopilo americké nakladatelství Omnific Publishing a kniha měla takový úspěch, že se autor rozhodl původní příběh, rozdělený do dvou dílů, rozšířit ještě i o díl třetí. Takže ani fanoušci, kteří původní ff četli, neměli tušení, co v třetím díle bude…

Knížky byly prozatím přeloženy do italštiny, francouzštiny, španělštiny, portugalštiny, turečtiny, polštiny, ruštiny, japonštiny, řečtiny, maďarštiny, chorvatštiny a češtiny.

A vypadá, to, že od pana autora se dočkáme i dalších příběhů. A možná se potkáme i s profesorem.

Víme, že příběh byl původně o Edwardovi a Belle. Ovšem když ho autor začal přepisovat, jeho náhled na profesora i Julianne se trochu změnil, a on sám by typově pro osobu profesora Emersona a Julianne představoval někoho poněkud jiného, než našeho milovaného Roberta a Kristen. Původně vybral Henryho Cavilla a Carey Mulliganovou.

 

Ale fanoušci měli trochu jiný názor a v trailerech, fotografiích a fanartu začali v profesorovi zobrazovat někoho jiného.

David Gandy má nepochybně potřebný sexappeal i dostatečně záhadný pohled, jak se mnou jistě mnohé z vás budou souhlasit. A souhlasil i autor sám – názor fanoušků převzal a dnes už si jiného profesora prý ani neumí představit.

 

 

 

 

 

 

Jeden z nejpovedenějších (alespoň podle mého názoru) fanouškovských trailerů můžete shlédnout tady:

A na závěr – pro ty, kdo by chtěli vědět, kdo byl původně kdo a která postava se v příběhu nejvíce zpronevěřila svému charakteru, nahlédněte SEM. Garantuji, že některé postavy vás skutečně překvapí. (Původní postavy ze Stmívání jsou červeně.)

A ještě úplně poslední pozvání – pokud byste chtěly další podrobnosti a ukázky, navštivte nás na fb – TADY.

A autorovy oficiální stránky najdete ZDE.

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1

Marcelle

10)  Marcelle (04.02.2014 08:02)

Děkuju za informace. Sice jsem nějakou mlhavou informaci o tom, že se jedná o ff-ko měla, ale rozhodla jsem se dát knížce šanci bez Stmívka.
Vůbec mě při čtení nenapadlo hledat v knížce původní předlohy postav a po přečtení kdo by vlastně měl být kdo jsem se dost podivila. Každopádně jsem s knížkou spokojená a na další díl se moc těším.

emam

9)  emam (02.02.2014 21:18)

Drahé dámy, právě jsem dočetla Inferno a musím vám sdělit své nadšení a zároveň zhrození. Dočkat se totiž pokračování je skutečné peklo

HMR

8)  HMR (01.02.2014 19:56)

říkala jsem si, že autor/ka/ asi hyacint v životě neviděl/a/, jen potřeboval/a/ tu správnou kytku pro květoomluvu... nemám ráda, když hrdinky vyhazují kytky, ale tentokrát to celkem chápu... no, taky ji mohla věnovat sousedům, že? navíc kvete na jaře...

Hanetka

7)  Hanetka (01.02.2014 19:40)

HMR,on je na kytky taky ujetej. A navíc to používá skoro jako květomluvu. Hyacinty, kosatce, růže... Jo, a hyacint může mít dlouhý stonek. Stačí ho nechat vyčouhnout za světlem. Navíc květináři při vázání kytic umějí používat všelijaké nastavovací fígle.
A ano - mně hyacinty taky voní až tak moc, že je nemůžu mít ve stejné místnosti, jako jsem já. :D Možná na tom byla Julia stejně - možná to byl další z důvodů, proč tou kytkou mrskla do křoví. :D

HMR

6)  HMR (01.02.2014 18:47)

Hanet, tak hlásím, že po letném juknutí v knihkupectví jsem zapůjčila v knihovně a přečetla... a jo! pořád mě tedy děsí ta jeho úchylka na vysoké podpatky... by to měl jednou vyzkoušet sám a rychle by ho to přešlo... ale jinak je to tak akorát... /zatím/, ale vážně... vážně jí dal kytici hyacintů???? to ji chtěl zabít? jsem si jednou v touze po jaru jeden zakoupila a když začal kvést musela jsem ho nuceně vystěhovat... a celou kytici??? mimochodem jak jde z těch krátkých stonků udělat kytice to nechápu, musím se zeptat Leelee...

5)  Anna43474 (01.02.2014 15:04)

Hádám, že SR nesnáší Jacoba, když z něj udělal "hlavního záporáka"

ambra

4)  ambra (01.02.2014 09:57)

Jsem trapná, ale já si i nadále vystačím s Robertem a Kristen . David je sexy, ale na profesora moc starý (můj názor). Jinak díky za článek, teď budu další dvě hodiny prohlížet trailery .
Díky, holky, že jste do toho šly a že si můžeme číst všechny .

Lipi4

3)  Lipi4 (31.01.2014 23:39)

Koukám, že Esmé je nejčastěji přejmenovaná na Grace

SestraTwilly

2)  SestraTwilly (31.01.2014 21:41)

ďakujem,veľa mi to objasnilo.:) a hlavne niektoré postavy ma dosť prekvapili;) zaujímavé...

emam

1)  emam (31.01.2014 21:22)

Díky za tenhle příspěvek. Opravdu jsem si nad některými pstavami lámala hlavu, kdo to mohl původně být:)

1

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek