Sekce

Galerie

http://www.stmivani-ff.cz/gallery/bab%C3%AD%20l%C3%A9t.jpg

TŘI DNY

Daleko.

To bylo slovo, které si Edward opakoval od jejich odchodu. Jediné slovo které pro něj mělo nějakou váhu. Daleko. Hodně daleko od Forks. Až tady, na letišti, si uvědomil, jak moc to potřeboval. Vytáhnout nohy z jižního křídla, od klavíru, od rodiny.

„Nad čím přemýšlíš?“ přerušila ho Alice a jemně mu položila ruku na předloktí.

„Nad tím, co asi máš v plánu. Nevypadá to, že bychom měli někam letět. Sedíme tu už skoro dvacet hodin, Alice,“ připomněl jí a rozhlédl se po opuštěném spícím letišti.

„Jo, já vím, ale… Sám jsi to viděl. Jakmile jsme sem přijeli, vize se mi změnila.“

„Jeli jsme vypůjčeným vozem od Makareny a Douglase,“ odrecitoval nápis na voze, který viděl v její hlavě.

„Jo, jenže… No, volala jsem tam a záznamník řekl, že mají zavřeno. To bylo včera, dnes už budou mít otevřeno.“

„Nemuseli jsme ale sedět na letišti.“

„To nemuseli, jenže je to lepší, než se poflakovat po Port Angeles jen tak.“ Edward jen zvedl oči k nebi a zase je ležérně spustil dolů jako rolety. „Nech toho, nebuď tak sebestředný.“ Tentokrát Edward povytáhl obočí.

„Vzbuzujeme tu moc velký zájem, Alice.“

„Já to přece vím!“ řekla už rozzuřeně Alice a zkřížila si ruce na prsou. „Věř mi.“

„Nic jiného posledních několik let nedělám,“ ujistil ji s pobaveným úsměvem.

Daleko.

 

***

Balila si. Costner, profesor biologie na škole ve Phoenixu, jí potvrdil výjimku a ona byla zapsána na listinu expedice pod taktovkou Masena Wizarda.

Dost jí děsila představa Eskymáků a jiné téhle cizokrajné populace. Aniž by to řekla nahlas, nenáviděla zimu. Měla ráda teplo a slunce, což se vylučovalo s Forks, upíry a… Už zase? Dost s tím!

Naházela do krosny další hromádku triček. Bude potřebovat asi víc s dlouhým rukávem, napadlo ji. Vytahala předešlou kupu a vyměnila ji za svetry. Přihodila ještě několik mikin a po další hodině vysypala celou krosnu, jelikož se jí tam oblečení nevešlo.

„Krucinál,“ zavrčela a začala nanovo rovnat svršky.

 

***

Prohlížel si ji s přimhouřeným pohledem. Kdyby věděl jak, určitě by jí řekl, že ji neuvěřitelně rád vidí. Takhle tu jen seděl, poslouchal její vyprávění, co se událo za uplynulé tři měsíce, a kontroloval její zjev. Vypadala jinak. Ty lehké nesrovnalosti v pleti, které viděl dřív, zmizely. Docela ho to mrzelo. Řasy jí ztmavly, vlasy víc zářily a její hlas přešel do jiné melodie. Jediné, co ho potěšilo, bylo, že ten neutuchající pocit ji najít přešel. Odezněl. Možná to bylo tím, že ji našel. Napadlo ho, že se prostě zvedne, rozloučí se slovy: Vypadáš dobře, můžu už jít, nepotřebuješ mě – a odejde už navěky, ale při té myšlence se mu sevřelo hrdlo. Ne, neodejde. Ještě ne.

„A pak jsem si připadala jako kuře na zelenině,“ zasmála se Anna a přitom zvrátila hlavu dozadu a lehce se zhoupla dopředu a zpět. Povytáhl místo úsměvu obočí. „No co? Ty sis nepřipadal jako v troubě?“ Major zavrtěl hlavou. Nechtěl její hlas přerušovat tím svým.

„Jasně. Dokonalý Major Whitlock. Nijak si nepřipadá, nijak nereaguje,“ odfrkla si.

„Spousta slov neznamená, že jsi inteligentní,“ řekl tiše a zkřížil nohy v kotnících.

„Co?“ nechápala Anna. Tentokrát se musel usmát.

„To se naučíš s léty.“

„Proč mám neustále vedle tebe pocit, že jsem malá nudle?“ zamručela Anna.

„Jsi malá nudle,“ ujistil ji. Byl rád, že McCarty si dal noční lov a Annin přítel spánek, přestože vypadal nerozhodně, když ho poslala s úsměvem do ložnice. Měli čas pro sebe.

„Mohla bych ti hodně ublížit, víš to? Jsem novorozená,“ připomínala mu.

„Vstaň,“ vybídl ji a sám se řídil vlastní radou.

„Heh… hele, já to tak nemyslela,“ vymlouvala se, ale Major k ní mlčky natáhl ruku a čekal. Uměl čekat a na Annu byl rozhodnutý čekat věčně. Rezignovaně vzdychla a vložila svou ruku do té jeho. Usmál se, když se ho dotkla, a jemně jí pohladil hřbet dlaně palcem.

„Chci, abys mi ublížila,“ zašeptal a vyvedl ji ven.

„Co prosím?“ vyhrkla Anna a zkusila se mu vykroutit. Major si toho skoro ani nevšimnul.

„Chci, aby ses mi pokusila ublížit. Nerad nechávám ve vzduchu otázky typu co kdyby.

„Nechci ti ublížit!“ vyjekla.

„Tak to začni chtít, protože jinak nepřežiješ, Maličká.“ Zavedl ji dál od domu, a když shledal okolí vyhovujícím, pustil její ruku. „Tak pojď,“ vybídl ji. Anna rozhodně zavrtěla hlavou a demonstrativně si strčila ruce do kapes. „Jde to i jinak, Malá,“ vzdychl. Když na něj vyplázla jazyk, musel se hodně přemáhat, aby se neusmál. Ucítil za krkem lehoučké mravenčení a jeho myšlenky uchvátil vztek. Zuřivost na sebe samého, kterou poslal neviditelnou linkou přímo k Anně. Viděl na jejích očích, kdy se jeho vtíravá emoce dotkla její. Naježila se, vyndala ruce z kapes a se zvířecím řevem ho napadla. Lehce se protočil jako korouhvička, zachytil Annino zápěstí do své dlaně a roztočil ji jako káču, aniž by ji pustil. Skončila v jeho náruči, zády k němu, s rukou vykroucenou do výše ramen. Vyjekla bolestí.

„To není fér,“ kňučela. Hněv se v ní zdvojnásobil, což byl pro Majora signál k ústupu. To už nebylo jeho dílo, ale Annino. Vážně se rozzuřila. „Jak jsi to udělal, k čertu! Proč musíš za každou cenu vyhrát?!“

„Protože jsem lepší,“ zašeptal ji pobaveně u ucha a dovolil si vdechnout její borůvkovou vůni. Pak ji pustil a vydal se na cestu do vily. Věděl vteřinu předtím, než se to stalo, že ho napadne. Skrčil se a přehodil ji přes hlavu na zem. Uvěznil ji pod sebou a obkročmo si na ni sednul. Jejich obličeje byly milimetry od sebe.

„Už jsi začal lovit zvěř?“ zeptala se iracionálně.

„Jsi uvězněná pod mužem, tvůj přítel je doma sám, máš roztrhané šaty a jsi zcela v mé moci. A ty se ptáš, jestli lovím zvěř, když vidíš moje oči?“ ujistil se. Anna vypadala dost zmateně. Pak si uvědomil, že to on ji uvedl do toho pocitu, aniž by si to uvědomil. Sám byl zmatený.

„Vstaň, Malá.“

„Zlobíš se,“ konstatovala.

„Ne, proč?“

„Řekl jsi mi Malá. To se většinou zlobíš.“

„Jsou ti tři měsíce a ty si neumíš ani krýt záda. Tvůj stvořitel to má na háku, je jasné, že se zlobím,“ vrčel, aniž by se na ni otočil.

„Štve tě, žes nenašel sestru?“ vyhrkla a Major se zastavil.

„Pokud se chceš dožít víc jak čtyř měsíců, měla by sis na pusu dát zámek, Maličká,“ ucedil skrz zuby, přestože si uvědomil, že měla pravdu. Vážně jí říkal Malá, jen když měl vztek, proto se za každou cenu pokusil ovládnout. Zvláštně těžké, napadlo ho. Ovládnout vlastní emoce, když je schopný ovládnout jiné. Chtěl jí ještě něco říct, ale když se s nádechem otočil, byla pryč.

„Takhle vážně nikdy nevyrosteš,“ zasyčel mezi stromy a vrátil se do vily.

 

***

Ningunsawský park v Kanadě byl ideální místo pro jednu noc.

„Nemusíme stavět, víš to?“ ujišťovala se Alice, když Edward zajel ke kraji silnice.

„Vím, ale tahle dodávka nevypadá, že by dokázala jet v kuse několik dní, takže jí dáme pauzu, souhlasíš?“

„Celou cestu musíš mít nějaké připomínky. Proč? Proč si to nemůžeš jen tak užít? Zapomeň to všechno, prostě.“

„Alice…“ začal Edward, ale brunetka jen zvedla trucovitě ruku a umlčela ho jediným gestem.

„Nezkoušej mi říkat, že upíři nezapomínají. Nejsi jediný, koho v tom nechala, chápeš? Ale postav se na nohy, zmátož se a jdi dál. Bella je taky dál!“ vydechla, aniž by chtěla.

„Je dál?“ zavrčel Edward.

Alfa, beta, gamma, delta, nějaké pí, možná ró – nebo tak nějak, omega, ypsilon…

„Alice?“

Červená, modrá, bílá, zelená, žlutá, oranžová…

„Přestaň! Vím to už. Jsem rád. Ať žije, vždyť je člověk. Nemusíš mě toho šetřit.“ Přestala si odříkávat nesmysly a zkoumavě se mu podívala do tváře.

„Lžeš,“ sykla.

„No. A. Co,“ odsekl.

„Ach jo… Hele, až se tu utáboříme, tak si promluvíme.“

„Proč se chceš za každou cenu chovat jako člověk, Alice?“ zeptal se zčista jasna. „Nemusíme stavět stan. Nespíme. Můžeme sedět v autě, nebo se proběhnout po lese.“

„S tebou mám běhat po lese? To víš, že jo. A ty mi zdrhneš zpět do Států.“

„Stejně tam máme namířeno, ne?“

„Viděla jsem jen městečko Trapper creek, nic víc.“

„Pokud vím, je ve Státech.“

„Jsi bystrý,“ ucedila Alice a otevřela dveře u spolujezdce. „Fajn, jdeme hrát na babu, dědo…“ vzdychla a rozeběhla se k lesu.

Dej mi férový náskok hodinu.

 

***

Jeho oblíbená jedle se otřásla od kořenů až k poslední větvičce v koruně. Chytil se kmene a shlédl dolů. Nečekal, že by za ním někdo přišel, když jim slušně oznámil, že jde na lov. Chodil sem často. Byl tu sám sebou, mohl přemýšlet o všech nespravedlnostech, záměrech a nesmyslech. Nemusel tu všem zvedat náladu, podporovat je v jejich vlastních nesmyslných nápadech. Jenže teď mu zrovna někdo otřásl jeho světem – doslova.

„Dej pokoj!“ sykl dolů v domnění, že do stromu najíždí kanec.

„Slez!“ zařval kanec.

„Annie? Co tu děláš?!“

„Slez, sakra! Chci odpovědi!“

Emmett vzdychl a seskočil ladně na zem. Přistál vedle rozcuchané Anny, která se po něm ihned vrhla. Uhnul jen tak tak.

„Hej! Co je ti?“ vyhrkl.

„Nestaráš se o mě! Kašleš na mě a já jsem pro smích! Máš ze mě něco udělat a nenechat mě napospas smrti, krucinál! Ani nevíš, jak se mi nechce umírat!“ vrčela a s každým slovem na něj znovu a znovu útočila.

„Co to sakra říkáš?“ nechápal.

„Major by tohle neudělal!“

„Nejsem Major, Annie… Hej… Hej, dost… Ann… Annie, slyš… Anno, přestaň… Zastav se!“ zahřměl nakonec a jeho hlas připomínal úder blesku. Sám sebe se lekl, ale Anna instinktivně couvla a vytřeštila oči. „Nebudu tě učit, jak zabíjet. Mě to taky nikdo nenaučil. Máš rozhodně víc, než jsem měl já, chápeš? Postarám se o tebe, ukážu ti, co je dobrý a co není, ale rozhodně z tebe nebudu cvičit vojáka,“ vrčel tím divným hlasem dál.

„To zní logicky,“ kuňkla Anna.

„Kdo ti řekl, že tě mám naučit zabíjet?“

„Major,“ přiznala a Emmett jen vztekle zavrčel. Věřil tomu, že ten nový nebude dělat potíže, protože je starý a vypadá rozumě, ale aby jeho Annie sázel do hlavy takové kraviny… Otočil se a vydal se k vile rozhodnutý si s drahým Whitlockem promluvit.

předchozí kapitoladalší kapitola

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1

Jalle

20)  Jalle (24.08.2012 11:42)

ten kanec

Kristiana

19)  Kristiana (02.08.2011 00:07)

Uch. Mám pocit, že u rozhovoru Emmetta s Jasperem budou hrát hlavní roli pěsti.

Twilly

18)  Twilly (21.07.2011 12:02)

ou ou ou... no paráda.. miluju tvé dialogy. Jsou tak... vau

17)  Anna43474 (09.07.2011 01:47)

Potíže v ráji?! Jo, tahle zkratka se používá často, ale tady to víc než jen vyjadřuje jejich rozpoložení... :(
Jsem jenom unavená, nebo si fakt přestávají rozumět?! Mám z toho špatný pocit, moc špatný pocit Že ono se něco pokazí?!
Jasně, Emm se ve svém svědomí pitvá neustále a Ed s Al taky nejsou žádné překvapení, ale... co je moc, to je moc, no ne???
TKSATVO

AMO

16)  AMO (08.07.2011 18:33)

Jenže problém je, že pravdu mají oba. Její nevymáchaná tlamička by je mohla dostat do problémů, než bys řekl švec.
Ale Emm je medvídek a mazlík, ne jako brůča major - generál - a já ho mám stejně ráda.
Hele, zlato, co má za lubem Alička??? Jsou v Kanadě a pak zase USA... ze by to byl tygl... Jo, Aljaška :D :D :D :D

Fanny

15)  Fanny (08.07.2011 10:31)

Ty jo docela změna a Major je prostě tak jinej... Asi to týden bez téhle tvé povídky nevydržim, nemám šanci

semiska

14)  semiska (08.07.2011 00:40)

Pěkné a moc. Určitě by měl Em Annie něco naučit, ale rozhodně by z ní neměl udělat nějakého zabíječe na příkaz. Major se nám asi malinko zakoukal do Annie, tak doufám, že nebude nějaká bitka o její srdce. ;) Fakt moc pěkný!

MisaBells

13)  MisaBells (07.07.2011 21:33)

píšu si: změnit zápletku, kvůli inteligentní a všímavé Bos.

Bosorka

12)  Bosorka (07.07.2011 21:23)

Jo, jo to říkají všichni! ;)
Že bych narazila na něco,co odhalíš v dalších kapitolkách už mlčím, už mlčím!

MisaBells

11)  MisaBells (07.07.2011 21:22)

Bos :p třeba měl důvody...

Jula

10)  Jula (07.07.2011 21:09)

Že by se nám Major trochu zakoukal do Annie?

Bosorka

9)  Bosorka (07.07.2011 21:00)

A co jejich stvořitel HA?! Ten funkční nebyl! Dal jim základy upírského chování pro začátečníky a mírně pokročilé? Nedal!

MisaBells

8)  MisaBells (07.07.2011 20:50)

Moje rodiny jsou vždy funkční, Bos :D sice trochu labilní, ale funkční.

Kamci

7)  Kamci (07.07.2011 19:35)

Major to bere hopem, když učit, tak postupně. Ale souhlasím, že alespoň základy sebeobrany by jí Emmet naučit měl

Lenka326

6)  Lenka326 (07.07.2011 19:31)

Emmett vs Jasper??? A co to spřádá Alice tam kdesi na severu??? Kdy už to Belle dojde, že prostě není tam, kde má být??? Jejda, to je zas otázek... Těším se na další, snad se něco dozvím...

Bosorka

5)  Bosorka (07.07.2011 19:17)

To jsou ty nefunkční rodiny!

SarkaS

4)  SarkaS (07.07.2011 19:15)

Ale Major má pravdu, měla by vědět jak se nenechat zabít. Pravda, že když to Emmett neovládá šlo by to těžce, ale on se jí opravdu zrovna moc nevěnuje

Bosorka

3)  Bosorka (07.07.2011 19:12)

Emmett se popere s Jasperem?

eMuska

2)  eMuska (07.07.2011 19:09)

Tak, Masena už totálne ennávidím. A nie je to človek, už len preto, že sa volá Wizard. Nemám hho rada, daj ho preč... zmazať vybieliť.. ale nie korektorom, ostávajú z neho šmuhy na obrazovke, viem z vlastnej skúsenosti. Tak. Som zvedavá, čo to bude, až to bude...

piky

1)  piky (07.07.2011 17:46)

úžasné - Doufám, že se Major vrátí apotká Alici

1

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek